header image
Home arrow Ce discutam arrow Mese rotunde arrow Mese rotunde arrow Casa bunicilor
Casa bunicilor
User Rating: / 0
PoorBest 

Intilnirea Arhiterra din 31 mai de la Casa Mincu s-a concentrat pe tematica formei in arhitectura ecologica. Tinerii arhitecti Cristian Balan si Andrei Fotescu au prezentat doua locuinte realizate in apropierea Bucurestiului, satele Piscu si Stefanesti, pentru care tema de proiectare a fost “o locuinta ca cea a bunicilor”. Ce semnificatie are aceasta tema in zilele noastre a constituit subiectul unei dezbateri aprinse: o expresie formala a casei, o copiere exacta, care e rolul arhitectului?

Chiar daca proiectele prezentate nu apartin in intregime caselor de pamint, modul de reciclare a materialelor, cautarea formala si experienta practica de pe santier le aduc in categoria incercarilor neconventionale. Casa creata pentru o familie de artisti in satul Piscu, comuna Ciolpani, s-a nascut mai putin dintr-un proiect foarte riguros, cat din fiecare element de constructie pus in opera. Majoritatea elementelor este, in mare parte, refolosita din alte cladiri deazafectate. In acest fel, cladirea gandita de Cristian Balan ca ca spatiu cu dubla functiune (locuinta si atelier) devine un experiment deschis si, in acelasi timp, o casa armonioasa.

Seria de propuneri pentru experiente si incercari practice ale membrilor Arhiterra a fost continuata prin interventia domnului Dragos Serban, inginer pasionat de constructii din pamant si tehnici de prelucrare a materialelor naturale. El a prezentat o schita de proiect practic - o scoala experimentala la Muzeul Satului, in cadrul carei s-ar realiza, cu tehnici traditionale, un obiect nou, in scopul promovarii arhitecturii ecologice. Dezbaterile animate au pornit de la aceeasi problema de concept: vernacular si modern, traditie si inovatie. Pot fi tehnicile traditionale adaptate cerintelor moderne? Se poate construi in tehnici traditionale si expresie moderna?

Interesul generat de manifestarile Arhiterra (grup de lucru al Ordinului Arhitectilor din Romania dedicat constructiilor din pamant) a condus la ideea publicarii unei reviste de arhitectura ecologica, ca supliment anual al revistei Igloo. Primul numar este programat pentru luna octombrie a acestui an. La intilnire s-a lansat ideea ca toti membrii si pasionatii de arhitectura ecologica sa-si aduca contributia editoriala la aparitia acestui numar. Pentru idei, subiecte si colaborari, invitam si pe cei care nu au fost prezenti sa trimita propuneri pe adresa de email

<Previous   Next>